Vegetarijanski takosi
Takosi so okusna spomladanska ali poletna jed, ki jo lahko postrežemo z različnimi sezonskimi dodatki. Tokrat predstavljamo takose s tofujem, avokadovo kremo in kodrolistnim ohrovtom. Sveži in lahki zvitki vam bodo dali energijo, da boste lahko s polno paro in lahkih nog uživali v toplih dneh.
SESTAVINE:
- 1 zavitek tofuja
- 1 čž paprike v prahu
- ½ čž kumine v prahu
- 2 čž soli
- ščepec popra
- ščepec čilija
- 1 strok česna
- 3 žlice goste paradižnikove mezge
- 1 JŽ javorjevega sirupa
Avokadova krema
- 1 avokado
- 2 žlici kokosovega jogurta ali navadnega grškega jogurta
- ščepec soli in popra
- pest svežega koriandra
- 1 limeta ali limona
- 5 češnjevih paradižnikov
- ½ rdeče čebule
Solata kodrolistnatega ohrovta
- 100 g kodrolistnatega ohrovta
- 3 JŽ olivnega olja
- ščepec soli in popra
- 8 polnozrnatih tortilj
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in pripravite pekač, obložen s peki papirjem. V večji skledi zmešajte papriko v prahu, kumino, sol, poper, čili, paradižnikovo mezgo, javorjev sirup in narezan česen. Tofu nadrobite in ga dodajte v skledo ter premešajte z začimbno mešanico. Prestavite na pekač in razporedite. Pecite 15 minut in premešajte ter pecite še nadaljnjih 20 minut.
Medtem pripravite avokadovo kremo. Narežite avokado in ga dodajte v skledo s kokosovim jogurtom in sokom ene limete. Dobro premešajte, da dobite bolj gladko zmes. Dodajte narezane paradižnike, čebulo, sol in poper ter narezan svež koriander. Vse skupaj premešajte in postavite na stran.
Za solato operite kodrolistni ohrovt in ga narežite. Prelijte ga z olivnim oljem ter dodajte poper in sol. Z rokami ga dobro zmasirajte, da zmehčate liste.
Sestavite takose:
Tortilje segrejte na ponvi in jih obložite sprva z avokadovo kremo, nato pa s pečenim tofujem in solato kodrolistnatega ohrovta. Po vrhu po želji dodajte še koruzo, koščke avokada in narezan svež čili.
Dober tek!