Sladki krompir in topinambur v objemu mandarinine marmelade
V mrzlih dneh, ko se dnevi krajšajo in imamo več časa, si lahko popoldneve krajšamo s kuhanjem zanimivih in okusnih jedi. V sodelovanju s Terezo Poljanič predstavljamo čudovito in zdravo mojstrovino s sladkim krompirjem in topinamburjem, ki jo poživi živahen okus mandarinine marmelade. Topinambur ali ameriški krompir je zagotovo ena izmed možnosti, da v enolični vsakdanji jedilnik vnesemo nekaj novega, posebnega in zdravega, celoten recept pa prava kulinarična pustolovščina, ki je tako enostavna za pripravo, kot tudi okusna.
Sestavine:
- 2 sladka krompirja
- 400 g topinamburja
- 3 žlice mandarinine marmelade
- 1 žlica zrnate gorčice
- olivno olje, sol in poper po okusu
- svež boreč, koper ali meta
- pest narezanih pistacij
- 100 g labneh sira ali grškega jogurta
Postopek priprave:
Najprej pečico segrejte na 200°C. Sladki krompir in topinambur olupite in nasekljajte. Prelijte ju z olivnim oljem, dodajte sol in poper ter dobro premešajte in enakomerno razporedite na pekač ter pecite 25-30 minut, dokler ne postaneta zlatorjava in mehka.
Medtem v manjši ponvi segrejte mandarinino marmelado, vmešajte gorčico in po potrebi dodajte sol ter poper.
Ko je zelenjava pečena, jo prelijte z vročo mandarinino omako. Postrezite na krožniku, dodajte labneh sir ali grški jogurt in okrasite z izbranimi zelišči. Na koncu posujte s pistacijami. Pa dober tek!