Rdeče zelje s tahinijem in rdečim vinom
V sodelovanju s Terezo Poljanič preganjamo dolgčas s kuhanjem tudi ob bolj sivih dneh. Tokrat smo pripravili nadvse okusno, a nič manj zdravo, kremasto in hrustljavo jed. Brez glutena, po želji je lahko tudi veganska.
Sestavine
• 1 manjše rdeče zelje
• 2 cela česna
• pest svežega kopra, mete in peteršilja (lahko tudi divje rastline – rman, regačica, kopriva, ...)
• 1 žlica črne kumine
• 200 ml rdečega vina
• pest lešnikov
• 80 g tahinija
• 80 g kokosovega jogurta
• 1 limona
• 1 žlička medu
• 1 žlica olivnega olja
• 4 žlice Ghee masla, lahko je tudi navadno
• ščepec soli in popra
Priprava
Rdeče zelje po dolgem narežemo na manjše četrtine. V loncu zavremo nekaj vode in dodamo sol in lovorjev list, če ga imamo. Pripravite veliko skledo s kockami ledu in hladno vodo. Zelje blanširamo v vodi 7 minut, nato ga damo v hladno vodo.
Zelje dobro osušimo in ga popražimo na Ghee maslu na visoki temperaturi. Ko začne karamelizirati, dodamo še rdeče vino ter sol in vse skupaj kuhamo nekaj minut. Jed prestavimo v pečico, ki smo jo prej segreli na 200 stopinj, da ohranja toploto.
Medtem pripravimo preliv. V mešalnik dodamo tahini, jogurt, česen, sol, med, limonin sok, olivno olje in poper. Dodamo še vsa zelišča in divje rastline in zmiksamo do gladkega. Lešnike narežemo in popražimo na ponvi. Zelje postrežemo s tahinijem, lešniki in svežimi zelišči ter črno kumino.
Pa dober tek!
V SODELOVANJU S TEREZA'S CHOICE