Presni cvetačni tabule
S Terezo Poljanič pripravljamo svežo presno jed brez žitaric – cvetačni tabule. Jed prihaja iz Libanona. Njena glavna sestavina je peteršilj, tradicionalni bulgur pa smo tokrat zamenjali z rahlo zmletim cvetačnim »rižem« za brezglutensko prijazno prilogo, ki tekne vse leto.
Sestavine
- 1 srednje velika cvetača
- 2 velika šopka peteršilja
- 1 šopek kodrolistnatega ohrovta (po želji)
- 3 paradižniki
- 1 kumara
- 2 mladi čebuli
- 1 šopek mete
- 1 limona
- oljčno olje
- sol, poper
Tahini preliv
- 3 žlice tahinija (sezamove paste)
- 5 žlic jogurta
- 2 žlici olivnega olja
- sol in poper
- 1 ščepec kumine v prahu
- 1 žlica limoninega soka
Priprava
Cvetačo operemo in narežemo, postavimo v multipraktik in zmeljemo. Enako naredimo s peteršiljem, meto in kodrolistnatim ohrovtom. Paradižnik in kumaro operemo in narežemo na kocke.
Čebulo očistimo in narežemo na kolobarje. V skledi zmešamo cvetačno mešanico, paradižnik, kumaro in čebulo. Prelijemo z limoninim sokom, olivnim oljem, soljo in poprom in premešamo. Pustimo, da se marinira.
Med tem pripravimo tahini omako. Vse sestavine zmešamo in serviramo s cvetačnim tabulejem.
Dober tek!