Praznični kolački – cupcakes
Praznike najlepše pričara vonj po sveže pečenem pecivu. Tokrat je Tereza Poljanič za nas pripravila zabavne kolačke z medenjaki in s tekočo mandljevo sredico. Kolački, napolnjeni s prazničnimi začimbami, so ravno prav puhasti in prekriti z lahko sneženo glazuro.
Sestavine
- 240 g bele pirine moke
- 1 1/2 čajne žličke mletega ingverja
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- 1/2 čajne žličke muškatnega oreščka
- 1/4 čajne žličke mletih klinčkov
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 240 ml rastlinskega mleka
- 170 g medu ali javorjevega sirupa
- 125 g jabolčne čežane
- 2 jušni žlici olivnega ali kokosovega olja
Polnilo za sredico
- 100 g mandljevega masla Tereza's Choice s cimetom in vanilijo
- 4 jušne žlice kokosovega olja
Glazura
- 200 ml veganske smetane za stepanje
- 1 čajna žlička vanilije
Priprava
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in pripravite maso.
V veliki skledi zmešajte moko, ingver, cimet, muškatni orešček, klinčke, pecilni prašek in sodo bikarbono.
V drugi skledi zmešajte vse mokre sestavine – med, rastlinsko mleko, jabolčno čežano in olje. Nežno vmešajte mokre sestavine v suhe. Mešajte tako dolgo, da se masa poenoti in izginejo lise suhih sestavin.
Uporabite zajemalko in napolnite modelčke za peko do približno dveh tretjin višine. Postavite jih v pečico in pecite 25 minut oziroma dokler ob testu z zobotrebcem ne izvlečete čistega zobotrebca.
Modelčke vzemite iz pečice in pustite, da se hladijo vsaj 15 minut. Nato kolačke prenesite na rešetko za hlajenje, da se popolnoma ohladijo, preden jih okrasite.
V skledi zmešajte Tereza's Choice mandljevo maslo s kokosovim oljem. V kolačkih izdolbite sredice in vdolbine napolnite z mandljevim polnilom.
Nato v skledi stepite smetano in ji vmešajte vanilijo. Napolnite vrečko z izbrano okrasno konico za glazuro in jo nanesite na vsak kolaček. Okrasite z mini medenjaki.
Dober tek!