Portugalsko jabolčno pecivo
V sodelovanju s Terezo Poljanič kuhamo in pečemo same slastne jedi. Tokrat smo raziskovali predvsem portugalski svet sladic, v katerih je veliko jajc, ki sladicam dajo izrazito rumeno barvo. Preberite, kako nastane poezija okusov.
SESTAVINE:
3 jabolka
sok in naribana lupinica ene limone
120 g masla sobne temperature
120 g kokosovega sladkorja
3 jajca
3 žlice kozje skute ali mleka
190 g pirine moke
2 čajni žlički pecilnega praška
ščepec soli
3 žlice vina Port (tipično portugalsko vino) ali ruma
PRIPRAVA:
Jabolka olupimo, razpolovimo in jih drobno narežemo ter pazimo, da se vsaka polovica drži sredice. Maslu v posodi primešamo sladkor in drugo za drugim dodamo jajca. Nazadnje dodamo limonin sok, naribano limonino lupinico in vino Port ali rum.
V drugi skledi zmešamo moko, pecilni prašek in sol. To mešanico na koncu počasi dodajamo v posodo z maslom in ostalimi sestavinami.
Nekje na polovici dodamo še skuto ali mleko in nadaljujemo z dodajanjem moke.
Testo postrgamo v pekač za pecivo (22 cm) in dodamo jabolka. Po želji posipamo z malo sladkorja.
Pečico vključimo na 175 stopinj in pečemo 30 do 40 minut.
Serviramo še toplo.
Pa dober tek!