Polnjene paprike s krompirjem: inovativna različica klasične jedi
Polnjene paprike so priljubljena jed, ki jo mnogi poznajo in obožujejo. Tokrat vam predstavljamo edinstven preobrat te tradicionalne jedi: polnjene paprike s krompirjem in pečene v pečici. Ta preprosta, a inovativna jed ne zahteva dodatnih prilog, saj so paprike same po sebi dovolj okusne in nasitne, se pa zraven prileže paradižnikova omaka, ki jedi doda sočnost.
Potrebujemo (za 4 osebe):
8 velikih rumenih paprik
1 kg krompirja
1 bučko
1 korenček
1 čebulo
strok česna
šopek peteršilja
žlico origana
žlico majarona
sol in poper
3 žlice oljčnega olja
Sestavine za paradižnikovo omako:
pločevinka paradižnikove mezge
2 žlici oljčnega olja
1 srednje velika čebula, sesekljana
2 stroka česna, drobno sesekljana
1 čajna žlička suhe bazilike (ali sveže, če jo imate na voljo)
1 čajna žlička suhega origana
sol in sveže mlet črni poper po okusu
1 čajna žlička sladkorja (neobvezno, za uravnoteženje kislosti)
Postopek:
Krompir in korenček olupimo in narežemo na drobne kocke, bučko in čebulo prav tako nasekljamo. Čebulo nato prepražimo na oljčnem olju in dodamo strt česen, nato pa še krompir in korenček. Vse skupaj pražimo približno pet minut, nakar dodamo še bučko in pražimo še nekaj minut. Solimo in popramo po občutku, dodamo tudi nasekljan peteršilj, origano in majaron. Ko je nadev pripravljen, operemo in izdolbemo paprike, nato pa jih nadevamo z maso iz krompirja, bučke in korenčka. Naložimo jih v pekač in pečemo približno eno uro na 200 °C. Medtem pripravimo paradižnikovo omako. V večji ponvi na srednje močnem ognju segrejemo oljčno olje. Dodamo sesekljano čebulo in pražimo dokler ni prozorna, približno 5 minut. Dodamo drobno sesekljan česen in pražimo še eno minuto. Dodamo paradižnikovo mezgo, baziliko, origano, sol, poper in sladkor. Dobro premešamo in kuhamo na zmernem ognju približno 30 minut do 1 ure, dokler omaka ne doseže želene gostote. Za bolj gladko teksturo lahko omako po potrebi zmiksate s paličnim mešalnikom.
Ko so paprike pečene zraven ponudimo paradižnikovo omako in skledo zelene solate.