Polnjen jajčevec s počasi pečenimi paradižniki in salso verde
Počasi pečeni češnjevi paradižniki v pečici okusno karamelizirajo in jih je pravi užitek kombinirati z grenkim jajčevcem, ki smo ga v sodelovanju s Terezo Poljanič pripravili polnjenega s kvinojo in zeleno bazilično omako. Izjemen okus te polnovredne jedi bo zagotovo pregnal temne oblake zavedanja, da so to verjetno še zadnji vzdihljaji poletja na krožniku.
Sestavine za polnjene jajčevce
- 200 g češnjevih paradižnikov
- 4 stroki česna
- 2 jajčevca
- 100 g kvinoje
- 50 g fete (po želji)
- bazilikin salsa verde
Sestavine za bazilikin salsa verde
- 2 veliki pesti bazilike
- 1 pest peteršilja
- 1 pest mete
- 1 pest kaper
- 4 kisle kumarice
- 1 jušna žlica dijonske gorčice
- 3 jušne žlice rdečega vinskega kisa
- 8 jušnih žlic olivnega olja
- 4 spečeni stroki česna
Priprava
Češnjeve paradižnike postavimo v pekač, prelijemo z olivnim oljem, dodamo ščep soli in vmešamo cele stroke česna.
Nato nekajkrat prepičimo jajčevec, ga namastimo in ga prav tako položimo v manjši pekač. Pečemo na 200 stopinjah Celzija 20–25 minut.
Medtem v slanem kropu skuhamo kvinojo.
Ko je vse skupaj pečeno, vzamemo pekača iz pečice in odstranimo stroke česna. Z njimi pripravimo bazilikin salsa verde. Zelišča s česnom na veliki deski drobno sesekljamo s kaprami in kumaricami. Damo v skledo z gorčico in kisom, nato pa počasi vmešamo olje, dokler ne dosežemo prave konsistence. Okuse uravnotežimo s črnim poprom, malo morske soli in morda še malo kisa.
Jajčevec razpolovimo, vzamemo ven njegovo meso in ga vmešamo v kvinojo. Dodamo še bazilikin salsa verde ter premešamo. Olupek jajčevca napolnimo s kvinojino mešanico in po želji še s feto.
Na krožnik postavimo pečene češnjeve paradižnike in na vrh dodamo napolnjen jajčevec ter postrežemo.
Dober tek!
V SODELOVANJU S TEREZA'S CHOICE