Poletne zelene testenine
Zelene testenine s kodrolistnim ohrovtom so lahko na jedilniku vsakič, ko zmanjka idej za kosilo ali večerjo. Kodrolistnega ohrovta skoraj nikoli ne napadejo žuželke in je v sezoni skoraj celo leto, poleti pa postane tako velik kot veličastno drevo. Je izjemno zdrav in okusen, če ga znamo pravilno izkoristiti. Tokratno kosilo je obarvano popolnoma zeleno.
Sestavine
- 150 g pirinih testenin
- 3 stroki česna
- 3 jedilne žlice jedilnega kvasa (ali 200 g tofuja Tereza's Choice ali parmezana za nevegansko različico)
- 3 jedilne žlice olivnega olja
- pest popečenih indijskih oreščkov
- šop sveže bazilike
- 1 limona
- 200 g kodrolistnega ohrovta
Mandljeve »drobtine«
- 100 g mandljev
- 1 jedilna žlica suhih mešanih zelišč
- 1 čajna žlička čebule v prahu
- ščepec soli in popra
Sprva pripravite mandljeve “drobtine”. Mandlje na malce olja popražite na ponvi, dokler ne dobijo lepe zlate barve. Prenesite v multipraktik z malo soli, čebule v prahu, mešanih zelišč in popra. Zmiksajte, da dobite teksturo drobtin.
Nato skuhajte testenine v vreli slani vodi. Medtem olupite česen in odstranite stebla kodrolistnemu ohrovtu. Česen in ohrovt dodajte v vodo, kjer se kuhajo testenine, in pustite, da se kuha vsaj tri minute.
Medtem ponovno v multipraktik ali blender nalijte olivno olje, limonin sok, indijske oreščke in jedilni kvas v kosmičih. Jedilni kvas je drugačen od običajnega pekovskega kvasa, saj gre za neaktivni kvas, ki predstavlja vir različnih hranil: še posebej je bogat s proteini, encimi, minerali, vitamini skupine B, cinkom in vitaminom B12. Nato previdno dodajte še skuhani ohrovt in česen. Vse skupaj zmiksajte do gladkega. Na koncu dodajte še svežo baziliko, če je v sezoni. Po okusu dodajte še sol in poper ter ponovno zmiksajte.
Odlijte vodo testeninam (prihranite eno skodelico kuhane vode) in jih prenesite na ponev ter dodajte živahno zeleno omako. Po potrebi dodajte še ostanek vode, v kateri so se kuhale testenine. Servirajte z mandljevimi drobtinami in kokosovim jogurtom ali rikoto.
Dober tek!