Pirine štručke s kurkumo
Priljubljen ameriški zajtrk je pogosto sestavljen iz bogatih štručk, ki jim pravijo bagelsi, z različnimi nadevi in tiste prave ogromne vodene ameriške kave. V Sloveniji se take štručke težko najde, zato je Tereza Poljanič pripravila svoj recept zanje. Poigrala se je z barvami in se odločila za rumeno. Kurkumo lahko izpustite, če vam okus ni všeč, ali pa dodate barvo, ki je vam ljuba.
Poigrate se lahko tudi z nadevi, od arašidovega masla z marmelado, banane z domačim lešnikovim namazom do kremnega namaza z avokadom in zelenjavnimi namazi Tereza's Choice s tofujem ter rukolo.
Sestavine
- 250 g vode (tople)
- 7 g suhega kvasa ali 15 g svežega kvasa
- 2 čajni žlički rjavega sladkorja
- 510 g pirine moke
- 1 jajce
- 20 g olivnega olja
- 10 g soli
- 1 čajna žlička kurkume v prahu (za barvo)
Za zavretje štručk
- lonec z vodo
- 1 jedilna žlica medu ali sladkorja
- 2 jedilni žlici soli
- ½ čajne žličke sode bikarbone
Za okras
- semenke (lan, sezam, črni sezam)
Navodila za pripravo
Zamešajte kvas in vodo ter pustite na strani. Nato mešanico vlijte v kuhinjskega robota in med mešanjem dodajajte moko in kurkumo (približno pet minut). Dodajte jajce in sol. Gnetite še nekaj minut in nato vlijte olje, testo mora biti prožno. Testo pustite, da vzhaja vsaj eno uro.
Vzhajano testo prevrnite na pomokano površino in razdelite na približno sedem hlebčkov. Ponovno jih pustite, da malce počivajo. Oblikujte v obliko kolobarja, ki je tipična za bagelse, tako da na sredini vsakega hlebčka naredite luknjo in raztegnete testo. Oblikovane hlebčke položite na pekač in jih pustite vzhajati še 30 minut (ali čez noč v hladilniku).
Medtem segrejte pečico na 220°C in zavrite vodo. V vodo dodajte med oziroma sladkor, sodo bikarbono in sol. Vsak hlebček položite v vodo in ga kuhajte na vsaki strani eno minuto. Skuhane štručke povaljajte po semenkah in jih položite na pekač. Kruhke pecite okoli 25 minut. Postrezite s slanimi ali sladkimi nadevi.
Dober tek!