Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Pečena zimska solata z dukkah in tahinijevim prelivom

Če se tudi vi radi igrate z zimskimi sestavinami in začimbami, ki oživijo ogenj v našem telesu medtem, ko je zunaj mrzlo, vam je ta recept pisan na kožo. S Terezo Poljanič smo za vas ustvarili jed, ki vsebuje poživilni ingver, kumin, koriander in komarček. Pripravili smo zimsko začimbno mešanico dukkah in pečeno zimsko solato. Dukkah je izvorno egipčanska mešanica oreščkov in začimb, ki jo lahko potresete po kruhu, namočenem v olivnem olju, ali čez zelenjavo, poda se tudi k humusu. 

Recept 900x600px

Sestavine

Za solato:

  • 4 večji krompirji
  • 1 brokoli
  • 200 g kuhane čičerike
  • ½ večje buče
  • po želji še: pesa, korenje, zelena

Za dukkah:

  • 50 g mandljev
  • 50 g lešnikov
  • 2 jedilni žlici sezama
  • 2 čajni žlički koriandra
  • 1 čajna žlička kumina
  • 1 čajna žlička komarčka
  • ½ čajne žličke soli

Za tahinijev preliv:

  • 100 g jogurta
  • 1 strok česna
  • 2 jedilni žlici tahinija
  • 2 jedilni žlici limoninega soka
  • velik ščep soli
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • košček svežega ingverja
  • po želji: sveža meta

Priprava

Dukkah:

V veliki ponvi na srednjem ognju zmešajte lešnike in mandlje. Popekamo, dokler oreščki ne zadišijo, okoli tri minute.

V ponev dodamo sezam in pogosto premešamo, dokler sezam ne postane rahlo zlatorjave barve. Ponev odstavimo z ognja, mešanico oreščkov in semen pa prestavimo v multipraktik. Dodamo vse začimbe in multipraktik zaženemo, da oreščki po teksturi podobni pesku. Dukko prenesite v skledo za serviranje ali jo hranite v nepredušni posodi do treh tednov.

Zimska solata:

Narežemo krompir, brokoli in bučo. Prelijemo z olivnim oljem in postavimo na pekač. Pečemo 20 minut na 200 stopinjah Celzija. Medtem pripravimo tahini preliv.

Tahinijev preliv:

Sprva na drobno narežemo česen in ingver. Prestavimo v skledo in dodamo jogurt, tahini, limonin sok in sol, na koncu dodamo še olivno olje in po želji svežo meto.


Pečeno zelenjavo vzamemo iz pečice in jo popramo. Solato serviramo s kančkom posipa dukkah, čičeriko in tahini prelivom.


Dober tek!

 

V SODELOVANJU S TEREZA'S CHOICE

Nazaj na Nasveti