Ovseni datljevi kolački z vegansko karamelo
Datljevi sladki kolački so zelo pogosti v različnih kavarnicah na Novi Zelandiji, opisuje Tereza Poljanič, ki stoji za Tereza's Choice. Ko je živela tam, si jih je lahko privoščila vsakič kar za zajtrk in jih premazala z malo masla in medu. V Sloveniji jih dela z ovsenimi kosmiči in dodatkom veganske karamele, vi pa po želji karamelo zamenjajte z marmelado.
Sestavine za kolačke
- 120 ml sojinega mleka
- 1 čajna žlička jabolčnega kisa
- 100 g narezanih datljev
- 80 g drobnih ovsenih kosmičev
- 50 g kokosovega sladkorja
- 120 g bele pirine moke
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- ½ čajne žličke soda bikarbone
- ščepec soli
- 100 g masla ali veganskega masla
- 1 jajce (ali za vegansko različico 1 čajna žlička zmletih lanenih semen s 3 jedilnimi žlicami vode)
- naribana lupinica ene pomaranče
Za vegansko karamelo
- 8 medjool datljev
- 2 jedilni žlici tahinija
- 1 jedilna žlica kokosovega olja
- ščep soli
- kanček limoninega soka (po želji)
Priprava
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Pekač obložite s peki papirjem.
V manjši skledi zmešajte sojino mleko z jabolčnim kisom ter pustite stati 10 minut.
V posodi srednje velikosti zmešajte moko, ovsene kosmiče, narezane datlje, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol ter pomarančno lupinico. Maslo narežemo na majhne koščke in ga dodamo k suhim sestavinam. Gnetite s prsti, dokler se maslo ne porazdeli in nastane tekstura drobtin.
Jajce dodajte k sojinemu mleku in premešajte. Dodajte k suhim sestavinam in pregnetite. Testo prestavite na pekač in ga oblikujte v krog. Razrežite na osem enakih kosov. Postavite v zamrzovalnik za 30 minut.
Pred peko vrhove premažete s kančkom sojinega mleka in pečete 25 minut.
Po želji lahko kruhke servirate z vegansko karamelo. Pripravite jo tako, da vse sestavine zmiksate v visoko zmogljivem mešalniku do gladkega (po potrebi dodajte vodo).
Dober tek!