Japonska juha miso ramen
Tereza Poljanič se je kuhanja japonskih dobrot učila prav na Japonskem, zato tokrat za vas pripravljamo klasično juho z rezanci miso ramen. Miso je tradicionalna japonska sestavina, ki se proizvaja s fermentacijo soje s soljo in koji ter včasih z rižem, ješprenom, morskimi algami itd.
Priprava je zelo enostavna, če pa želite izziv, preizkusite pripravo domačih ramen rezancev. Zelo okusno ali kot bi rekli v deželi vzhajajočega sonca: »Totemo oishi!«
Sestavine za ramen
- 5 strokov česna
- 8 cm košček olupljenega in naribanega ingverja
- 1 čebula
- 2 korenja, narezana
- 1 ½ l domače jušne osnove
- 30 ml tamarija ali sojine omake
- 14 g suhih šitake gob (ali drugih če ne najdete šitake) ali 200 g svežih
- 2 jedilni žlici miso paste
- 1 čajna žlička sezamovega olja
- 125 ml sojinega mleka
- 200 g ramen ali soba rezancev
Servirajte z
- narezano mlado čebulo
- hitro okisanimi redkvicami*
- popečenim tofujem Tereza’s Choice **
- mehko kuhanim jajcem
- popraženim sezamom
- kimchijem (po želji)
Priprava
Na olju v kozici sprva popražite narezano čebulo, ko postekleni ji dodajte ingver in korenje. Ponovno popražite za 4 minute. Dodajte narezan česen, na hitro premešajte in ko zadiši, prelijte z jušno osnovo. Dodajte suhe/dehidrirane šitake gobe. Kuhajte nadaljnjih 10 minut. Nato dodajte tamari ali sojino omako, sezamovo olje in miso pasto. Preizkusite in dodajte še malce sojine omake, če juha ni dovolj slana. Medtem skuhajte rezance po navodilih proizvajalca.
Na koncu dodajte še sojino mleko in kuhajte dodatnih 10 minut.
Servirajte v skledah, dodajte kuhane rezance, po vrhu okrasite z narezano mlado čebulo, okisanimi redkvicami, tofujem, na pol prerezanim jajcem, popraženim sezamom in kimchijem.
*Hitro okisane redkvice
- 1 šop redkvic
- 180 ml jabolčnega kisa
- 180 ml vode
- 3 jedilne žlice medu ali sladkorja
- 2 čajni žlički soli
Zelo na tanko narežite redkvice (najbolje z mandolino, če jo imate). Položite jih v kozarec in nato pripravite slanico. V ponvi zmešajte kis, vodo, med ali sladkor in sol ter zavrite. Nato zlijte čez redkvice. Pustite, da se popolnoma ohladi na sobni temperaturi. Hitro okisane redkvice lahko postrežete takoj ali pa jih pokrijte in hranite v hladilniku za kasnejšo uporabo. Redkvice porabite v roku treh tednov.
**Popečeni naravni tofu Tereza’s Choice
- 1 paket tofuja Tereza’s Choice
- 1 jedilna žlicakoruznega škroba
- 1 čajna žlička soli
Položite tofu na brisačko in ga dobro osušite, tako da ven iztisnete čim več vlage. Tofu narežite in ga posujte s koruznim škrobom in soljo. Na ponvi ga na olju popecite 4–5 minut, servirajte.
Dober tek!