Hrana ki pomaga krepiti vaš IQ
Uživati je potrebno tudi veliko hrane z flavonoidi, to so pigmenti in osnova za modre, vijolične, živo zelene, rumene, oranžne in rdeče barve v naravi. Flavonoidi so precej obstojni, občutljivi so le na svetlobo.
Hrana, ki najbolj škoduje vašemu IQ je sladka hrana z visokim deležem sladkorja. Pred leti je bila opravljena študija, kjer so raziskovalci ugotovili, da je sladek obrok udeležencem raziskave drastično zmanjšal rezultate na IQ testih.
10 najboljših živil za boljši IQ:
- Paprika: vsebuje vitamin C in betakaroten.
- Čebula: vsebuje žveplove spojine, ki odnašajo toksine iz telesa, pospešujejo tvorjenje nevrotransmitorjev.
- Brokoli: vsebuje železo, kalcij, vitamin C, betakarotene.
- Rdeča pesa: vsebuje železo, ki prinaša več kisika v možgane, natrij in kalij, ki skrbita za osmotski tlak.
- Fižol: v kombinaciji z žiti zagotovi dolgo zalogo energije in je dober vir beljakovin.
- Paradižnik: vsebuje antioksidant likopen, ki ščiti celice pred oksidacijo.
- Kvinoja: vsebuje kalcij, ima več beljakovin, kot ostala »žita« in vitamine skupine B.
- Mandlji in orehi: so vir omega 3 in 6 maščobnih kislin ter vitamina E.
- Melasa: je multivitaminsko mineralna bomba.
- Pusto meso: je dober vir vseh esencialnih aminokislin.
Primer jedilnika za izboljšanje IQ:
- Zajtrk: Jajce s porom, polnozrnat kruh, paradižnik, pomarančni sok
- Kosilo: Juha iz brokolija, nebrušen riž s papriko, solata iz rdeče pese
- Večerja: Korenčkova juha z vkuhano kvinojo
- Malice: Surov korenček, redkvice, mandeljni
Hrana in spomin
Najpomembnejši elementi za boljši spomin so antocianin , modro in vijolično barvilo, ki je močan antioksidant, kar 50x močnejši od vitamina E, in vitamini skupine B, saj skrbijo za pretvorbo osnovnih hranil v energijo.
5 najboljših živil za boljši spomin:
- Jagodičevje: vsebuje flavonod antocianin – antioksidant, vodotopno barvilo modre barve ki, preprečuje razgradnjo kalogena. Jagodičevje dobro prenaša konzerviranje (borovnice, slive ostanejo modre, tudi če jih zmrznemo), kar jih uvršča med dobra živila za zimska in spomladanska obdobja.
- Korenje in sladek krompir: vsebujeta veliko betakarotena, ki se spremeni v vitamin A, ki ščiti naše kapilare. Bolj kot imamo zdrav žilni sistem, več hranil lahko pride do naših možganov. Telo betakaroten bolje izkoristi, če je hrana toplotno obdelana z dodatkom maščobe.
- Grah: vsebuje vitamin C, betakarotene …
- Mastne ribe: vsebujejo omega 3mašlobne kisline, ki so pomembne za zdrave membrane celic.
- Kvas: je superživilo s 16 aminokislinami, 14 minerali in 17 vitamini.
Primer jedilnika za izboljšanje spomina
- Zajtrk: Shake: 200g jagodičevja, korenček, žlička kvasa, žlička melase
- Kosilo: Pire iz sladkega krompirja, solata iz listov mlade špinače s pinijami
- Večerja: Riba z blitvo in grahom
- Malice: Sveže sezonsko sadje in zeliščni čaj
Avtorica: Mojca Cepuš