Grški falafel
V Grčiji je falafel zvezda večernih krožnikov. Tradicionalno je narejen iz mlete čičerike ali fižola fava, zelišč in začimb. Zmes se nato oblikuje v kroglice, ki so ocvrte za hrustljavo teksturo. To je klasičen bližnjevzhodni in sredozemski recept, ki ga uživajo kot ulično hrano in ga pogosto postrežejo kot del skupine manjših obrokov, imenovane mezze. Falafel je običajno brez glutena in je narejen iz nekaj preprostih sestavin.
Sestavine
- 200 g suhe čičerike (namočene čez noč, ne kuhane)
- 1 čebula
- velika pest svežega peteršilja
- 2 stroka česna
- 1 čajna žlička kumine v prahu
- 1 čajna žlička soli
- ščepec popra
- 2 veliki žlici čičerikine moke
- ½ čajne žličke soda bikarbone
- olje
Priprava
Eno noč prej namočite čičeriko v vodi. Naslednji dan čičeriko odcedite in operite. V multipraktik dodajte čičeriko, skupaj s čebulo, peteršiljem, poprom, česnom, kumino, soljo in črnim poprom. Zmiksajte do grobe teksture. Mešanico prenesite v skledo in dodajte čičerikino moko ter sodo bikarbono. Premešajte in pokrijte ter zmes postavite v hladilnik vsaj za 30 minut.
Maso z rokami oblikujte v kroglice. Če se vam zdi, da je mešanica preveč mokra, lahko dodate še eno žlico čičerikine moke.
Falafle lahko ocvrete ali pečete. Ocvrete jih na olju v serijah (približno 6–8 naenkrat) 1–2 minuti ali do zlate barve.
Če jih raje spečete, pečico segrejte na 220 stopinj Celzija. Pekač rahlo namažite z oljem. Kroglice položite na pekač in zgornjo stran rahlo namažite z oljem in pecite 25–30 minut ter jih na polovici peke obrnite.
Falafle postrezite takoj v zavitku s humusom ali na cvetačnem tabuleju (tabbouleh, izg. tabule je solatna jed, pogosta v Sredozemlju in na Bližnjem vzhodu).
Dober tek!
V SODELOVANJU S TEREZA'S CHOICE