Enostavna in slastna pirina galeta
V sodelovanju s Terezo Poljanič pripravljamo nekaj malo drugačnega. Enostavno pirino galetto, ki premami in prepriča s prazničnim vonjem cimeta in pečenih jabolk še predno jo postrežemo. S pripravami lahko pričnete že danes in jo hranite v hladilniku, da bo božič čim bolj miren in sproščujoč.
Sestavine
- 200 g pirine moke
- 20 g kokosovega sladkorja
- ščepec soli
- 120 g hladnega masla, narezanega
- 60 ml zelo hladne vode
- 1 jajce
- 3 jabolka
- 3 žlice kokosovega sladkorja
- 1 čajna žlička cimeta
- ščepec muškatnega oreščka
- sok 1 limone
Priprava
V srednji skledi zmešajte moko, sladkor in sol. Narezano maslo vtrite v moko dokler zmes ne postane podobna grobim drobtinam v velikosti graha. Dodajte vodo in mešajte dokler se moka ne navlaži. Če se testo zdi suho, dodajte še 1 ali 2 žlici vode. Testo zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in z rokami oblikujemo testo v kepo. Sploščite ga v debel disk. Ploščo testa zavijte v plastično folijo in ga postavite v hladilnik za najmanj 1 uro, lahko pa tudi do 3 dni.
Ko se testo ohladi, pripravite nadev: v veliki skledi zmešajte jabolka, sladkor, limonin sok, cimet in muškatni orešček. Tesno pokrijte in pustite stati, dokler ni testo pripravljeno.
Velik pekač obložite s peki papirjem.
Na rahlo pomokani površini razvaljajte testo v krog. Testo prenesite na pripravljen pekač.
Jabolka razporedite po sredini testa. Robove testa nežno zapognete. Nežno pritisnite, da zaprete robove. Robove skorje namažite z jajčno vodo in po želji potresite skorjo z rjavim sladkorjem. Po želji nadev pokapajte tudi z marmelado.
Pečico segrejte na 180 stopinj celzija.
Pecite, dokler testo ni zlato rjavo, približno 30 minut. Odstranite iz pečice in pustite, da se ohladi na pekaču 5 minut. Po želji postrezite z vaniljevim sladoledom ali jogurtom.
Pokrijte in shranite ostanke galete v hladilniku do 4 dni.
Pa dober tek!