Alkoholni sladkorji (2. del)

Vrste alkoholnih sladkorjev

Alkoholnih sladkorjev je več vrst, največkrat uporabljeni so sorbitol, manitol, ksilitol (xylitol), maltitol, maltitol sirup, laktitol, eritritol (erythritol), izomalt in hidrogenirani škrobni hidrolizat (hydrogenated starch hydrolysates).

Sorbitol

  • Manjše deleže sorbitola lahko najdemo v nekaterih sadežih, a v proizvodnji je vir sorbitola glukoza proizvedena iz koruznega škroba;
  • V primerjavi s saharozo je sorbitol manj sladek, ima okoli 60% sladkosti saharoze;
  • Ima 2.6 kalorije na gram;
  • Ima zelo nizek glikemični indeks 4, zato je primeren za uporabo v proizvodih namenjenim diabetikom;
  • Uporablja se ga različnih sladkarijah, mentol bonbonih, marmeladah, pecivu in čokoladi brez sladkorja, žvečilnih gumijih ter izdelkih za ustno higieno;
  • Kot vsi alkoholni sladkorji ima lahko odvajalni učinek ter je celo uporabljen v nekaterih zdravilih s tem namenom.

Manitol

  • Pogost v naravi, veliko ga je v sadju in listih različnih rastlin. Proizvajajo ga sicer iz koruznega škroba s procesom hidrogenizacije;
  • Ima 1,6 kilokalorije na 1 gram in nizek glikemični indeks 2;
  • Njegova sladkost je okoli 60% sladkosti saharoze;
  • Uporablja se ga v trdih in mehkih bonbonih, marmeladah in žvečilnih gumijih ter čokoladnih prelivih;
  • V zelo velikih količinah je škodljiv in lahko privede do odpovedi ledvi in celo srčnega popuščanja.

Ksilitol (xylitol)

  • V naravi ga najdemo v nekaterih sadežih in zelenjavi, nekaj ga proizvede tudi človeško telo samo;
  • Je edini alkoholni sladkor, ki ima isti nivo sladkosti kot saharoza, prav tako je podobnega izgleda in okusa;
  • V ustih ksilitol povzroči hladilni učinek, zato se ga uporablja v žvečilnih gumijih brez sladkorja, bonbonih in žvečljivih vitaminih;
  • Ima 2.4 kalorije na gram;
  • Ima nizek glikemični indeks 10;
  • Kot vsi alkoholni sladkorji, tudi ksilitol ne povzroča zobne gnilobe. Več kliničnih testiranj pa je pokazalo, da je ksilitol dejansko koristen za ustno higieno, saj preprečuje zobne obloge in gnilobo. Zaradi tega se ga uporablja v zobnih pastah in ustnih vodicah.

Maltitol

  • Proizvaja se ga s hidrogenizacijo maltoze pridobljene iz pšeničnega ali koruznega škroba;
  • Ima med 75 in 90% sladkosti saharoze, zato je priljubljen pri proizvajalcih različnih izdelkov brez ali z manj sladkorja;
  • Ima 2,1 kalorije na gram;
  • Ima najvišji glikemični indeks med vsemi alkoholnimi sladkorji 35, čeprav je ta še zmeraj dosti nižji od sladkorja. Zaradi tega ni najbolj priporočljiv za zauživanje diabetikom;
  • Uporablja v bonbonih, žvečilnih gumijih, čokoladi, pecivu in sladoledih.

Laktitol

  • Ne obstaja v naravi in se ga proizvede iz sirotke;
  • Ima 2 kaloriji na gram;
  • Ima le okoli 40% sladkosti saharoze in se ga zaradi tega velikokrat meša z umetnimi sladili;
  • Ima zelo nizek glikemični indeks 3 in je primeren za uporabo v proizvodih za diabetike;
  • Uporabljen v raznih proizvodih z manj ali nič sladkorja, pecivu, čokoladi, bonbonih ...;
  • V laboratorijskih testih se je pokazalo, da laktikol spodbuja rast določenih koristnih bakterij v našem debelem črevesju. Tako, da ima določene prebiotične lastnosti.

Eritritol (erythritol)

  • Je najnovejši alkoholni sladkor, ki ga proizvajajo iz koruznega škroba. Za razliko od drugih alkoholnih sladkorjev se ga proizvede s fermentacijo;
  • Ima samo 0.2 kalorije na gram ter glikemični indeks 0,
  • Zaradi tega je primeren za nizko kalorično dieto in za diabetike;
  • Njegova sladkost je okoli 70% sladkosti saharoze;
  • Študije so, podobno kot pri ksilitolu, pokazale, da preprečuje zobno gnilobo in pomaga pri obnavljanju zobne sklenine;
  • Za razliko od drugih alkoholnih sladkorjev, se eritritol večinoma absorbira v kri v tankem črevesju, a se potem ne presnovi in se z urinom izloči iz telesa. To pomeni, da ne doda kalorij hrani in težje povzroči napihnjenost, vetrove ali druge črevesne težave.

Izomalt

  • Ne obstaja v naravi in se ga proizvede iz saharoze;
  • Vsebuje 2 kaloriji na gram in ima nizek glikemični indeks 2;
  • Njegova sladkost je okoli 50% sladkosti saharoze;
  • Je vsestranska, kristalna snov, ki ima lastnosti idealne za oblikovanje. Večinoma se prodaja v obliki palčk ali kockic, ki se jih lahko stopi in z njimi naredi razne oblike. Slaščičarji ga uporabljajo, da ustvarijo najrazličnejše zahtevnejše okraske za torte in slaščice.

Uporaba doma

Alkoholne sladkorje boste našli v množici izdelkov, ki jih marsikdo vsak dan uporablja, od vaše ustne vodice, mentolov bonbonov do nizko kaloričnih žitnih tablic. Nekatere pa lahko kupimo v čisti obliki v trgovinah z zdravo prehrano in jih uporabimo tudi v svoji kuhinji.

Če se potrudimo lahko v Sloveniji tako kupimo ksilotol in eritritol v čisti obliki. Najbolj zanimiv in priporočljiv je eritritol. Kot sem že napisal zgoraj, je ta pridobljen z naravnim postopkom fermentacije, skoraj ne vsebuje kalorij, ima glikemični indeks 0, po nekaterih raziskavah naj bi pomagal preprečevati zobno gnilobo ter, kar je najpomembnejše, nima skoraj nobenih stranskih učinkov. Je tudi podobnega okusa in oblike kot navaden bel sladkor.

Uporabljate ga lahko namesto sladkorja tako pri peki kot pri slajenju jedi ali pijače, npr. kave. Le malo manj je sladek od navadnega sladkor, tako da ga morate dato 1 žlico in pol, da dosežete sladkost 1 žlice sladkorja.

Vpliv alkoholnih sladkorjev na zdravje

Metabolizem

Alkoholni sladkorji se absorbirajo počasi in nepopolno iz našega črevesja v kri. Del alkoholnih sladkorjev, ki se ne absorbira gre čez tanko v debelo črevo, kjer ga fermentirajo bakterije. Zaradi tega lahko pri večjih količinah povzročijo napihnjenost, vetrove in drisko. Zato je potrebno vedno upoštevati in ne preseči priporočenih količin. Edini alkoholni sladkor, ki nima teh stranskih učinkov je eritritol, ki se absorbira v kri v celoti in se nato izloči z urinom.

Diabetes

Alkoholni sladkorji so lahko koristni pri prehrani za diabetike, kot nadomestilo za navadni sladkor. Imajo nizek glikemični indeks in se nepopolno absorbirajo v kri. Vseeno je priporočljivo, da se diabetiki posvetujejo z zdravnikom preden vključijo alkoholne sladkorje v svojo prehrano.

Ustna higiena

Alkoholni sladkorji ne povzročajo zobne gnilobe, saj na njih ne delujejo bakterije v ustih. Dva alkoholna sladkorja ksilitol in eritritol pa sta v različnih kliničnih testih pokazala, da pomagata pri obnavljanju zobne sklenine in preprečevanju zobne gnilobe.

Možni neželeni stranski učinki

Glavni neželeni stranski učinek pri večjih količinah skoraj vseh alkoholnih sladkorjev je napihnjenost, odvajalni učinek in bolečina v trebuhu. Pri zelo velikih količinah nekaterih alkoholnih sladkorjev pa lahko pride do hujših posledic. Za manitol tako velja, da lahko ob res prevelikih zaužitih količinah pride do odpovedi ledvic ali celo srca.

Paziti je treba tudi pri uživanju predelanih živil katerim so dodani alkoholni sladkorji, čeprav so ti večinoma zdravi za uživanje, so lahko kombinirani z umetnimi sladili, npr. z aspartamom, ki je dokazano rakotvoren.

Velja poudariti, da vplivi alkhoholnih sladkorjev na zdravje za daljše časovno obdobje še niso dokončno raziskani in bo potrebno še več raziskav in časa, da se bo lahko dokončno določilo njihov vpliv na zdravje.

Alkoholni sladkorji, da ali ne?

Čeprav alkoholni sladkorji obstajajo v naravi, nekaj pa jih proizvede tudi naše telo samo, bi alkoholnim sladkorjem, ki jih najdemo v izdelkih na trgovinskih policah težko rekli naravni proizvodi, saj jih je večina narejena s hidrogeniziranjem. Prav tako niso dokončno raziskane vse dolgoročne posledice njihovega uživanje. Zato je priporočljiva predvsem zmernost, pri pravilni uporabi pa so koristni, saj lahko pomagajo pri nadzorovanju sladkorja v krvi in s tem pomagajo ljudem z diabetesom. Zaradi manjše količine kalorij pa lahko pomagajo pri boju z odvečnimi kilogrami.

Avtorica: Mojca Cepuš

Viri:

  • http://www.foodproductdesign.com/articles/2007/10/sweet-facts-about-maltitol.aspx
  • http://www.sugar-and-sweetener-guide.com/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Sugar_alcohol
  • http://www.maxximum-portal.com/Prehrana/Splosno/1/12/1271/12/Naravno_sladilo_brez_kalorij_Ne_boste_verjeli__a_obstaja/
  • http://www.sugar.org/other-sweeteners/sugar-alcohols/#lactitol
  • http://www.foodproductdesign.com/articles/2007/10/sweet-facts-about-maltitol.aspx
Nazaj na Zdravstveni nasveti